MENU
Homepage
Sekapur Sireh
Sumbangan
Carta Organisasi
Kediaman Abu Nur


SUDUT BERITA
Penyumbang tetap tahunan.
Kunjungan dari Datin Sri Diraja Saripah binti Zulkiflidan ahli-ahli BAIDURI Perak.
Sepetang bersama Staffs Pejabat Agama Ipoh, Perpustakaan Ipoh, JKM
Pencerahan Pioneer Forest Sdn Bhd
PERUTUSAN DARI PIHAK PENGURUSAN (K.A.N.)
JAMUAN HARI RAYA BERSAM WI PULAU PINANG.
SALAM AIDIL FITRI 1435 (2014)
selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak
KUNJUNGAN SYEIKH SOLAH KHALIFAH MOHAMMAD KHALIFAH
Facebook.com
Majlis Penutupan Program Minda Lestari Masyarakat Sivil Negeri Perak
Encik Naza,Encik Miki dan rombongan dari Kulim.
Tenaga pengajar.
10 MUHARAM – LAWATAN DARI JAMAAH MUSLIMAT MASJID SYAIDINA ABU BAKAR ASSIDIQ, BUKIT DAMANSARA
LAWATAN MEMBUKA MINDA KE MELAKA & PORT DICKSON
LAWATAN DARI SMK KELADI, KULIM, KEDAH
Pasukan bola jaring Kediaman Abu Nur
PERASMIAN PUSAT SUMBER BAITUL HIKMAH- 19 MEI 2013/9 REJAB 1434-DATIN NORAZIAN JAMALUDIN
KEDIAMAN ABU NUR – Mach 2013
Darul Quran Lil an-Nisa’
Kediaman Abu Nur dulu-dulu
Kediaman Abu Nur
Kunjungan Kelab Kembara 4×4 Selangor
Indahnya ISLAM
PROGRAM JELAJAH PANTAI TIMUR.
Haji Lazim bin Mat
PELAJAR TERBAIK 2011 K.A.N
SALAM UKHWAH
SUKA DUKA BERSAMA – SELAMAT TINGGAL 2015

 

assalamualaikum.gif

 

 SELAMAT DATANG KE LAMAN RASMI

KEDIAMAN ABU NUR

 

Kediaman Abu Nur ialah sebuahinstitusi bukan kerajaan yang terletak di Pengkalan Hulu. Sebuah pekan kecil daerahHulu Perak yang bersempadandengan negeri Kedah dan Selatan Thailand. Daerah ini agak terpinggirdari arus perdana yang melanda di bandar-bandar besar di Malaysia. Kebanyakan penduduk terdiri dari mereka yang berpendapatan rendah dan sederhana. Diatas kesederan untuk menyelesaikan masalah sosial dan tuntutanfardzu kifayah Kediaman Abu Nur mula dibina padaawal tahun 2002, diatas tanah hakmilik persendirian seluas 2 ekar.

 

Pusat jagaan ini dinamakankediaman Abu Nur adalah mengambil sempena namasebuah Pusat pengajian yang juga bukan kerajaan di Negara ambiak iaitu Syria. Dengan harapan mudah-mudahan Kediaman Abu Nur, Pengkalan Hulu juga akan berjayasepertimana  Jami'ah Abu Nur di Syria.

 

Kediaman Abu Nur berjaya mengambilpenghuni pertamanya pada tahun 2005. Kumpulan sasar kediamanini ialah anak-anak yatim dan anak-anak yang kurang bernasib baik serta wargaemas yang terabai. Seperti mana pusatjagaan lain yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat, pusat jagaan ini jugamenerima geran tahunan dari jabatantersebut. Dengan kadar kosperbelanjaan yang tinggi geran tersebut tidak dapat menampungdan menyelesaikan masalah perbelanjaan pusat jagaan ini.

 

Melalui paparan maklumat laman ini pihakpentadbiran berharap, masyarakat Malaysia dapat mengenali Kediaman Abu Nur dengan lebihdekat lagi. Kediaman Abu Nur juga sedia menerimapandangan dan teguran membina bagi meningkatkan lagi perkhidmatan, juga berharap dapatmemberi manfaat kepada semua pihak

 

Sekiranya pelawat laman ini,mempunyai masa yang terluang anda dijemputmenziarahi kami di :

 

Kampung Simpang Pulai,

33100 Pengkalan Hulu,

Perak Darul Ridzuan.

 


SUDUT HADIS

*****

Abu Sa'id r.a. menceritakan: "Pada suatu hari Nabi saw. duduk di mimbar dan kami duduk di kelilingnya. Beliau bersabda: "Sesungguhnya apa yang aku khuatirkan terhadap mu sepeninggal ku, ialah berkembangnya semarak dunia dan kemewahannya." Seseorang bertanya, "Apakah kebaikan membawa kejahatan?" Nabi saw. diam. Kemudian seseorang berkata kepada laki-laki itu, "Apa yang salah dengan pertanyaanmu, sehingga Nabi sampai tak menjawab?" Menurut hemat kami, wahyu sedang turun kepada beliau ketika itu. Kata Abu Said, sesudah beliau menyapu keringat lalu beliau bersabda: "Siapa yang bertanya?" Seolah-olah beliau berterima kasih kepada orang itu. Sabdanya, "Sesungguhnya bukanlah kebaikan yang membawa kejahatan. Tumbuh-tumbuhan yang tumbuh di musim hujan, membunuh atau hampir membunuh selain ternak yang memakan rumput hijau. Apabila perutnya kenyang lalu dia memandang ke atas terus menceret terkencing dan makan pula. Harta itu hijau dan manis. Sebaik-baik harta kepunyaan seorang Muslim ialah yang diberikannya kepada orang miskin, anak yatim dan orang dalam perjalanan." Selanjutnya beliau bersabda: "Siapa yang mengambil harta itu tanpa suatu hak, sama dengan orang makan, tetapi tidak merasa kenyang. Dan harta itu akan menjadi saksi baginya di hari kiamat."

*****

SUDUT TAQWIM

SUDUT PUJANGGA

*****

Janganlah seseorang hamba itu mengharap selain kepada Tuhannya dan janganlah dia takut selain kepada dosanya. (SAYIDINA ALI KARAMALLAHU WAJHAH)

*****

Copyright Abunur 2012(c) Code by M. Roshdi